Testpoint – snabbtest för hiv och syfilis

TestpointRFSL

Hos Testpoint kan du testa dig anonymt för hiv och syfilis. Du får svar direkt på plats. Vi som jobbar på Testpoint har en sexpositiv inställning och har specialutbildning för att kunna bemöta dig på bästa sätt!

För vilka? Vi finns här för bögar, bikillar, transpersoner som har sex med män och nyanlända hbtqi-personer. Om du har eller har haft sex mot ersättning eller ifall du har eller har haft sex på droger kan du också testa dig hos oss.

Var: RFSL Örebros lokaler på västra Nobelgatan 19
När: Drop-in på torsdagar 16:30-19:00
Frågor? Kontakta 019-14 42 32 eller mejla testpoint@orebro.rfsl.se

Hur går testningen till?

Du behöver inte boka tid för besöket, det är bara att dyka upp. Du testar dig helt anonymt. Testpoint använder ett test med snabbt provsvar, vilket innebär att du kan få ditt provsvar direkt. Under testet erbjuds du ett samtal med vår utbildade testningspersonal. Vi som jobbar i Testpoint har en sexpositiv inställning och har specialutbildning för att kunna prata om sex, sexualitet, hiv och säkrare sex.

Boka tolk

För den som inte kan svenska eller engelska kan vi erbjuda tolkning vid testningen. Då behöver vi dock veta i förväg. Anmäl tolkbehov via testpoint@orebro.rfsl.se eller ring 019- 14 42 32.

Hur säkert är testet?

Testet är i princip 100 % säkert. Testpoint använder samma tester som sjukvården gör. Testet kan inte visa om du har fått hiv alldeles nyligen, det tar cirka 8 veckor efter att du haft en risk att få hiv tills att testet är helt säkert. Så om du nyligen haft risk att få hiv kommer vi be dig att ta ytterligare ett test inom några veckor om ditt test visar att du inte har hiv.

Anonymitet och sekretess

Du kan testa dig hos Testpoint helt anonymt. Vi har inte journalföring och du behöver inte visa identitetshandlingar. Vi som jobbar med Testpoint har skrivit på ett tystnadslöfte som innebär att vi inte får föra vidare något som sägs inom Testpoint till någon.

Varför hivtest?

Det är viktigt att veta sin hivstatus. Om du inte har testat dig på ett tag kan du inte veta din hivstatus. Vi rekommenderar att hivtesta sig regelbundet, minst en gång per år. Den som vet om att den har hiv har möjlighet att få hjälp så att den kan fortsätta må bra och ta hand om sin hälsa. Nu för tiden får hiv-positiva medicinsk behandling inom några veckor från diagnos, vilket gör att virusnivåerna i kroppen trycks ner snabbt, vilket är bra för kroppen. Behandling minskar också smittsamheten vilket gör att risken att ge hiv vidare till någon annan minskar dramatiskt.

Om testet visar att jag kan bära på hiv?

Om du testar positivt, dvs. om testet påvisar att du kan bära på hiv, kommer du att få snabb tillgång till vården, om du vill det. Vi kan hjälpa dig att komma till en vårdmottagning snabbt för att göra ett uppföljande, konfirmerande, test.

Vi uppmanar dig att uppsöka vård för att ta ett uppföljande labbtest men vi tvingar ingen och anmäler heller ingen som testar positivt till vården utan personens samtycke. Behöver du tid på dig att bearbeta dina reaktioner innan du uppsöker läkare kan vi erbjuda samtalsstöd hos oss på RFSL Örebro tills du känner dig redo.